Életmód rovat

A makói hagyma

2010. március 19. 04:10, péntek Bookmark and Share

"Légy bőkezű amikor a hagymát adagolod, és türelmes, amikor pirítod, de hagymát csak Makóról végy, és várd meg míg aranysárga nem lesz, mint a ringó búzatábla." (Gundel I.)

A szikrázó forró nyár, a kizárólag a makói tájegységre jellemző gazdag fekete föld és a száraz időjárás alakította ki, a makói gazdák hagyománytisztelete és a minőség fenntartására irányuló évszázados törekvése őrizte meg azokat az értékeket, melyek a "Makói hagymát" különlegessé teszik, és a hungarikumok sorába emelik. Értékét és különlegességét az egyedülállóan magas szárazanyag-tartalmának, a magyaros ételek elkészítéséhez nélkülözhetetlen íz- és illatanyag, valamint az egészséghez fontos fehérje, C-vitamin- és aminosav-tartalmának köszönheti.

A makói hagyma világhírűvé válása a népi nemesítés útján létrejött jellegzetes makói fajta kialakításával kezdődött, melynek speciális termesztési módja a dughagymás, vagy kétéves termesztés volt. Következő lépésként a gondosan válogatott szaporítóanyaggal megkezdődött a szelekciós nemesítés, és a magyar konyhának a fűszerpaprika mellett- e legfontosabb alapanyaga elindult az áruvá válás útján.

Kitűnő hungarikumunk mai művelőit is kötelezi a minőség és a hagyomány kettősségének megőrzése, így a Zöldségcentrum Kft. stratégiájának is kiemelkedő fontosságú eleme a makói hagyma hírnevének megőrzése, és az ehhez méltó, kiváló minőségű, mind a belföldi, mind a külföldi piacokon versenyképes áru előállítása. Ennek eredményeképp a kereskedelmi partnereket, áruházláncokat folyamatosan ellátó mennyiség párosul az évszázados hagyományokkal rendelkező makói hagyma minőségével. Helyi származású termékeinket a védett makói hagyma emblémával hozzuk forgalomba.

Aktuális híreink