Minőségbiztosítási követelmények

Áruátvétellel kapcsolatos tudnivalók a termelők, beszállítók részére

Társaságunk több minőségbiztosítási és élelmiszerbiztonsági szabványnak megfelelő (HACCP, Globalgap, ISO 22000) csomagoló-kereskedő egységet működtet, melyet a magyarországi áruházláncok jó minőségű és biztonságos zöldséggel való ellátására hoztunk létre. A megfelelő élelmiszerbiztonság folyamatos felügyeletet igényel. Társaságunkat a hatóságok és a vevők által megbízott felülvizsgáló szervezetek ellenőrzik, a mi feladatunk a termelők által beszállított termékek teljes körű vizsgálata. Ezt az alábbiakban ismertetjük:

1. Minőség vizsgálat

A minőségi paramétereket az áruátvételi specifikációk tartalmazzák, melyeket nyomtatott formában is megkaphatnak telephelyünkön a termelők, illetve elérhetők weboldalonunkon. Az átvétel során ellenőrizzük a méretet, tömeget, tisztaságot, fajtajelleget, kártevők, ill. kórokozók jelenlétét, szükség esetén a termék maghőmérsékletét., stb. Hibás termék esetében a specifikációban megjelölt tűréshatárokig súlylevonást alkalmazunk, a felett az áru visszautasításra kerül. Áruátvételkor jegyzőkönyvet készítünk, melyet az áruátvevő és a szállító vagy annak megbízottja aláírásával hitelesít. A jegyzőkönyv egyéb adatokat is rögzít ( szállítási pontosság, mennyiségi teljesítés, szállító jármű tisztasága, stb.). Ezek alapján évente beszállítói értékelést végzünk, ennek eredményét kérésre a beszállító rendelkezésére bocsátjtjuk.

2. Növényvédőszer-maradvány szint vizsgálat

Minden esetben be kell mutatni a permetezési naplót. A permetezések adatainak feljegyzése minden termelő részére kötelező, ennek módjáról a hatósági előírások rendelkeznek.

Az áruátvevő ellenőrzi az élelmezés-egészségügyi várakozási idő leteltét és hogy a használt szerek engedélyezettek-e az adott kultúrában. Nem megfelelőség esetén a termék visszautasításra kerül.

Társaságunk kockázat elemzése alapján rendszeresen, akkreditált laboratóriumban ellenőriztetjük a termékek hatóanyag-maradvány szintjét. Ehhez a mintavétel a termelő jelenlétében történik, aki a mintavétel megfelelőségét a mintavételi jegyzőkönyv aláírásával ismeri el.

Az engedélyezett hatóanyag-maradvány szint túllépése vagy tiltott hatóanyagok kimutatása esetén a vizsgálat költségét és az esetlegesen okozott kárt a termelőre hárítjuk, illetve felülvizsgáljuk beszállítói státuszát.

3. Higiénia

Felhívjuk figyelmüket arra, hogy az árut tiszta, mosott göngyölegben, tiszta, szennyeződésmentes gépjárművel szállítsák be. A termelő vagy képviselője higiénia okokból csak az áruátvételi helyen tartózkodhat. Dohányozni csak a kijelölt helyen szabad.

Kérjük a fenti előírásoknak szíveskedjenek eleget tenni, mert csak így, közösen tudjuk az élelmiszer-biztonsági lánc folyamatosságát és a fogyasztói bizalmat fenntartani.

Tilimpás László
Ügyvezető Igazgató

Beszállítói nyilatkozatok