Életmód rovat

Négyféle csőben sült hagyma

2011. október 27. 03:46, csütörtök Bookmark and Share

Még manapság is igazán ritkaságszámba mennek a különböző hagymákat egyszerre tartalmazó ételek, éppen ezért egy kedves barátunk nem hétköznapi receptjét osztjuk meg a tárgyban a Kedves Olvasóval.

Hozzávalók 4 személyre:

4 közepes fej Makón termesztett hagyma (vöröshagyma, fehérhagyma, lilahagyma, sonkahagyma) megtisztítva és negyedelve, tengeri só és frissen őrölt bors, olívaolaj, friss kakukkfű (8 levél), legalább 2 gerezd fokhagyma megpucolva és felszeletelve, 1,5 dl fehér bor, 4 evőkanál mascarpone, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 5 dkg kemény sajt (pl. svájci Gruyére)

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200℃ fokra. A felvágott hagymaszeleteket válasszuk szét és képezzünk belőlük "szirmokat". Tegyük a "szirmokat" egy kisebb serpenyőbe, vagy tűzálló tálba. Permetezzük meg olívaolajjal, szórjunk rá egy csipetnyi borsot és sót, majd adjuk hozzá a kakukkfüvet és a fokhagymát. Jól keverjük össze miközben hozzáadjuk a fehérbort is, ezután fedjük le szorosan dupla rétegű alufóliával és tegyük be az előmelegített sütőbe. Megközelítőleg 45 perc sütés után vegyük ki, távolítsuk el az alufóliát majd tegyük vissza ismét 15 percre, hogy teteje megpiruljon. Amikor a hagyma kezd kicsit aranysárga lenni, keverjük hozzá a mascarponét, majd reszeljük rá a kétféle sajtot.  Vegyük le a sütő hőfokát 180 ℃ fokra és süssük további 15 percig, vagy ameddig aranysárga és pompás nem lesz.

Tálalhatjuk melegen önálló ételként, vagy lehűtés után köretként.

Aktuális híreink