Életmód rovat

Petrezselyemgyökér krémleves gombás bundáskenyérrel

2010. augusztus 09. 05:33, hétfő Bookmark and Share

Örömmel osztjuk meg ennek a krémlevesnek a receptjét, amelyben a petrezselyemgyökér már nem csak mellékszereplő

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 40 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg vaj, 20 dkg burgonya, 1 dl fehérbor, 2 db húsleveskocka, 4 dl tejszín, 1,5 l víz, 2 mokkáskanál só, fél mokkáskanál bors, fél mokkáskanál szerecsendió. A bundáskenyérhez: 8-10 toast kenyér, 4 tojás, 3 dkg vaj, fél fej hagyma,10 dkg gomba, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál zsemlemorzsa.

Elkészítés:

Az elkészített, apróra vágott zöldségeket vajon megdinszteljük, felengedjük fehérborral, ha felforrt, hozzáadjuk a burgonyát, a tyúkhúslevest (amit készíthetünk leveskockából is) és a tejszínt Addig főzzük, amíg a gyökér megpuhul. Összeturmixoljuk, ízesítjük, fűszerezzük, ízlés szerint étkezési keményítővel sűríthetjük.

Amíg a leves fő, elkészítjük a bundáskenyeret. A vajon megdinszteljük a hagymát és a szeletelt gombát, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, a morzsát és az egészet ledaráljuk vagy összeturmixoljuk. Ha lehült egy tojásfehérjével kikeverjük, így kenhetővé válik. A gombakrémmel megkenünk egy toast kenyeret, ráfektetjük a másikszeletet, majd tojásba mártjuk és bő olajban kisütjük. A kisült kenyereket kockára vágjuk és a leves mellé betétként tálaljuk. Friss petrezselyemzölddel díszítjük.

 

Aktuális híreink